technology-ga230433ba_1280

5G sítí v Česku přibývá

Digitalizace

5G sítí v Česku přibývá

Rychlý internet přes 5G sítě je nyní k dispozici zhruba na 30 % území ČR. Operátoři mají ambici dosáhnout plného pokrytí do roku 2025.

Mobilní sítě 5G poskytují přenosovou rychlost až 1 Gb/s s minimální latencí a především pro aplikace průmyslové digitalizace a automatizace je důležitá i kapacita 5G sítí umožňující připojení až 1 mil. zařízení na ploše 1 km2. Jejich využití bylo i tématem říjnové konference Asociace pro aplikovaný výzkum v IT (AAVIT).

Vládní 5G strategie, schválená v lednu 2020, kromě akčního plánu definuje vlastnosti 5G sítí i jejich uplatnění. Ty vidí zejména v zavedení v průmyslu a automatizované přepravě, ať už osobní, nebo komerční, a zefektivnění železniční přepravy.

V oblasti průmyslu 5G sítě dovolí komunikaci mezi přístroji v reálném čase, a to díky rychlé odezvě v rozmezí 1-5 ms, využití internetu věcí, umělé inteligence nebo virtuální reality. Firmy však na 5G sítě nemusí čekat až do roku 2025. Operátoři nabízí už dnes dvě různá řešení. Prvním z nich je tzv. kampusová síť s vlastním pokrytím, využitelná zejména pro výrobní podniky. Druhé řešení je pro firmy pracující mimo uzavřený prostor, kde operátor může pomocí tzv. network slicingu vyhradit část veřejné sítě pro jejich potřeby.

Zdroj: TechMagazín