CEE Digital Colalition Summit Warsaw

CEE Digital Summit 2024

Mezinárodní iniciativy / Partnerství a networking

CEE Digital Summit 2024

V minulém týdnu jsme měli tu čest zúčastnit se historicky už našeho třetího varšavského setkání CEE Digital Coalition, tedy setkání IT asociací a ostatních digitálních stakeholderů z regionu střední a východní Evropy. Bylo pro nás potěšením vidět známé tváře, které pravidelně potkáváme, ať už při této příležitosti, nebo na akcích pořádaných DIGITALEUROPE.

Na samotném úvodu summitu se zástupci veřejného sektoru několika zemí z regionu CEE zamýšleli nad jeho postavením v rámci Evropské unie a globální ekonomiky. Zaznívaly hlasy o potřebě harmonizovat unijní digitální legislativu, která disproporčně zatěžuje malé a střední podniky, případně start-upy. 

Opakovaně byla akcentována potřeba pracovat na zvýšení digitálních kompetencí, které umožňují co nejrychleji implementovat moderní digitální řešení. Účastníci panelu se rovněž shodli na tom, že země střední a východní Evropy musí koordinovat hájení svých zájmů na úrovni EU, protože naše ekonomiky se potýkají s jinými výzvami, než ekonomiky některých starých členských států.

AI, kyberbezpečnost a cloud

Posléze se program konference rozběhl v sérii tematických panelů. První byl věnován Moldávii, jejíž zástupci letos CEE Digital Summit navštívili poprvé. Následoval příspěvek, který se věnoval problematice mladých lidí a žen v ICT sektoru. Byly prezentovány statistiky, znázorňující s jakými problémy a bariérami se ženy při práci v ICT sektoru setkávají.

Druhou polovinu summitu vyplnily panely o třech klíčových digitálních technologiích a oblastech – umělé inteligenci, kyberbezpečnosti a cloudech. 

AI je v současné době často označována za hrozbu – ať už z pohledu dystopických scénářů o ohrožení lidstva, nebo poněkud povrchnějších obav ze zániku řady pracovních míst v důsledku jejího využívání. Řečníci se shodli na tom, že je nutné změnit celkovou kulturu diskuze o umělé inteligenci a naučit s ní pracovat především generaci starších lidí, kteří před sebou mají třeba ještě 10-15 let na pracovním trhu, ale pomaleji se na technologické změny adaptují.

Téma kyberbezpečnosti je prioritním především od počátku ruské invaze na Ukrajinu, ale trochu neprávem bylo přehlíženo už v předchozím období. Polsko a ostatní země střední a východní Evropy zažívají největší nápor kyberútoků ze strany ruských hackerů a nejde pouze o útoky na spotřebitele. Napadena je i kritická infrastruktura či bankovní systém. Oslím můstkem se opět vracíme k problematice digitálních kompetencí – veřejný sektor musí mít dostatek odborníků, kteří dokáží s těmito hrozbami bojovat a občané musí umět podvodné jednání včas rozpoznat.

Pokud jde o cloudové technologie, země střední a východní Evropy zaostávají z hlediska jejich využití, a to především malými a středními firmami. Hlavní problém je v tom, že např. skandinávské země začaly s jejich adaptací o několik let dříve a regionu CEE se pořád nepodařilo tuto ztrátu dohnat. Navíc navzdory řadě tradičních představ o bezpečnostním riziku využívání cloudových technologií se naopak ukazuje, že mohou lépe chránit před kyberútoky než klasické „offline“ disky.

Druhý den jsme se v neformální podobě setkali s ostatními členy CEE Digital Coalition, abychom summit shrnuli. Mezi iniciovanými aktivitami byl návrh na vypracování analýz dopadu ICT sektoru ve všech státech CEE regionu s využitím jednotné metodiky nebo vytvoření platformy pro projektovou spolupráci.

S našimi kolegy z Digital Poland jsme se dohodli, že jim pošleme náš seznam priorit pro polské předsednictví v Radě EU, zejména pokud jde o financování digitálních inovací.

Do Varšavy se brzy vrátíme, neboť v listopadu tam proběhne NTA setkání DIGITALEUROPE. Těšíme se na spolupráci.