Jaromír Hanzal - ředitel Asociace

Přejeme si, aby do pár let šlo během chvilky založit firmu online [rozhovor pro EURO.CZ]

Rozhovory a komentáře

Přejeme si, aby do pár let šlo během chvilky založit firmu online [rozhovor pro EURO.CZ]

Digitalizace je horké téma nejen pro soukromý, ale i státní sektor. Česká republika má například v oblasti zrychlení jednoduchých úředních procesů ve srovnání se zahraničím stále velké mezery.

Na zdlouhavou a složitou byrokracii si stěžují nejen tuzemští zakladatelé startupů.

Že podmínky pro podnikatele u nás nejsou ideální, potvrzuje v rozhovoru pro Euro.cz i ředitel Asociace pro aplikovaný výzkum v IT Jaromír Hanzal. Společně s kolegy systematicky upozorňují na nedostatky v digitalizaci a ve spolupráci s dalšími organizacemi tlačí na rychlé změny, které by české ekonomice výrazně pomohly.

„Naší úlohou úplně není odborné poradenství. S faktickou digitalizací neradíme soukromému sektoru, a už vůbec ne tomu státnímu. Oni totiž sami vědí lépe, kde to není ideální a co by šlo zlepšit. Naším úkolem je tedy spíše vysvětlovat potřeby podniků, ať už veřejnosti, nebo právě státu. Snažíme se, aby podmínky, v jakých se ten byznys odehrává, byly přívětivější k digitálním podnikům, aby se usnadnily investice do digitalizace firem z těch tradičních oborů.“

říká Jaromír Hanzal v rozhovoru pro EURO.CZ

Vláda Petra Fialy je podle něj k podnikatelům v oboru IT a digitalizace vstřícnější než ta předchozí. Za klíčovou považuje celoživotní edukaci zejména starší populace v oblasti digitálních dovedností.

Celý rozhovor k digitalizaci ČR s Jaromírem Hanzalem najdete zde.